Επιστημονικές εκδηλώσεις

20 Χρόνια ΕΝΟΒΕ

Περίληψη Χαιρετισμού του Προέδρου της Εταιρείας Καθηγητή κ. Ι. Μανωλεδάκη

...Στη σημερινή επετειακή εκδήλωση, το Διοικητικό της Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να τιμήσει τέσσερα από τα ιδρυτικά μέλη της: α) Τον ιδρυτή και επί εννέα χρόνια Πρόεδρο της Εταιρείας, δικηγόρο Θεσσαλονίκης, κ. Ιάσονα Δούμπη. Σ' αυτόν οφείλει η Εταιρεία μας την ίδρυσή της, αλλά και τη ζηλευτή θέση που κατέχει μεταξύ των επιστημονικών σωματείων της Χώρας. β) Τον αρχαιότερο δικαστή από τα ιδρυτικά μέλη της κ. Χαράλαμπο Αντωνιάδη, επίτιμο αρεοπαγίτη, ο οποίος, κατά γενική αναγνώριση, κράτησε ψηλά τη σημαία του δικαστικού λειτουργήματος, αποτελώντας έτσι φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους δικαστές. γ) Τον αρχαιότερο δικηγόρο από τα ιδρυτικά μέλη της και πρύτανη των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, αειθαλή, κ. Αθανάσιο Βουτυρά, ο οποίος ταύτισε τη ζωή του (ολοκληρωτικά θα έλεγα) με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, σε αξιοζήλευτο συνδυασμό επιστημονικής ποιότητας και επαγγελματικού ήθους, αποτελώντας έτσι φωτεινό παράδειγμα για όλους τους δικηγόρους. δ) Τον αρχαιότερο πανεπιστημιακό δάσκαλο από τα ιδρυτικά μέλη της, ομότιμο καθηγητή της Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιο Τάχο, ο οποίος μετέδωσε επιστημονική γνώση, αλλά και ήθος, σε γενιές νέων νομικών, που σήμερα κατέχουν θέσεις στο δικαστικό και το δικηγορικό σώμα και στη δημόσια διοίκηση, την οποία υπηρέτησε ευόρκως πριν εκλεγεί καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Η αποψινή επετειακή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί συμβολικά με ομιλία του δικηγόρου Αθηνών, Μακεδόνα την καταγωγή, και διδάκτορα Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Χιώλου για ένα σύμβολο της δικαστικής ανε-ξαρτησίας και διανοούμενο: τον Αναστάσιο Πολυζωίδη. Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, όπως ξέρετε, και όπως θα ξαναθυμηθούμε με την ομιλία του κ. Χιώλου, αντιστάθηκε σθεναρά στη βαρβαρότητα της βαυαρικής εξουσίας, αρνούμενος ως Πρόεδρος του Δικαστηρίου να υπογράψει τη χαλκευμένη και μη στηριζόμενη σε αποδείξεις καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.


Σε μια εποχή όπου η εκάστοτε εξουσία προσπαθεί να ποδηγετήσει τη δικαιοσύνη, παρά τις υποκριτικές δηλώσεις περί σεβασμού της ανεξαρτησίας της, προκειμένου να την αξιοποιήσει στην άσκηση της πολιτικής της, φωτεινά παραδείγματα όπως του Αναστάσιου Πολυζωίδη, μας δείχνουν το δρόμο και αποτελούν ακλόνητο ηθικό στήριγμα για τους δικαστές που με ευψυχία αντιστέκονται στην προσπάθεια προσβολής της ανεξαρτησίας τους.


Ακολουθήστε μας στο Twitter Ακολουθήστε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο LinkedIn

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved