Νομολογία - ποινικά

(ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 - ÔÅÕ×ÏÓ 49) Αριθμός απόφασης: 2358/2007 Τμήμα: μα Ε΄ (ποιν.) ΑΠ Πρόεδρος: - Εισηγητής: Ε. Νικολόπουλος
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προϋποθέσεις έκδοσής του, έλεγχος διπλού αξιοποίνου-εξαιρέσεις, αναβολή υπόθεσης για συμπλήρωση του φακέλου προκειμένου να διαπιστωθεί το διπλό αξιόποινο. Παραβίαση υποχρέωσης διατροφής, στοιχεία του εγκλήματος. Προσωρινή απόλυση εκζητουμένου.
Άρθρα: 1 παρ. 1, 10, 22 παρ. 1 Ν. 3251/2004 («Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κ.λπ.»), 358 ΠΚ, 282, 296 και 449 παρ. 2 ΚΠοινΔ, 209 παρ. 1 Πολωνικού ΠΚ.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ι. Κατά το άρθρο 22 παρ. 1 του Ν. 3251/2004 «Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κ.λπ.», σε περίπτωση μη συγκατάθεσης του εκζητουμένου, επιτρέπεται η άσκηση έφεσης στον Άρειο Πάγο από τον εκζητούμενο ή τον εισαγγελέα κατά της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη δημοσίευση της απόφασης. Επομένως, η υπό κρίση έφεση του εκζητουμένου Α. Γ., ασκηθείσα ενώπιον του αρμοδίου γραμματέα του Εφετείου Αθηνών και στρεφόμενη κατά της υπ' αριθ. 59/2007 αποφάσεως του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, η οποία δημοσιεύθηκε την 1-11-2007 και με την οποία τούτο απεφάσισε την εκτέλεση του με στοιχεία Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βαρσοβίας Πολωνίας έχει ασκηθεί νομοτύπως και εμπροθέσμως, πρέπει να γίνει τυπικά δεκτή και να εξεταστεί κατ' ουσίαν.
ΙΙ. Κατά το άρθρο 1 παρ. 1 του άνω Ν. 3251/2004, το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι απόφαση ή διάταξη δικαστικής αρχής κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδίδεται με σκοπό τη σύλληψη και την προσαγωγή προσώπου, το οποίο ευρίσκεται στο έδαφος άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον το πρόσωπο αυτό ζητείται από τις αρμόδιες αρχές του Κράτους έκδοσης του εντάλματος στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, α) προκειμένου σε πρόσωπο στο οποίο έχει ήδη αποδοθεί η αξιόποινη πράξη να ασκηθεί ποινική δίωξη ή β) να εκτελεστεί ποινή ή μέτρο ασφαλείας, τα οποία στερούν την ελευθερία. Εξάλλου, κατά το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδίδεται για πράξεις, οι οποίες τιμωρούνται κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους με στερητική της ελευθερίας ποινή ή με στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών ή σε περίπτωση που έχει ήδη επιβληθεί ποινή ή μέτρο ασφαλείας τα οποία στερούν την ελευθερία για απαγγελθείσες καταδίκες διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών, κατά δε το άρθρο 10 παρ. 1 στοιχ. α΄ του νόμου τούτου, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 11 έως 13 αυτού, το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκτελείται εφόσον η αξιόποινη πράξη, για την οποία έχει εκδοθεί τούτο, συνιστά έγκλημα σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς νόμους, ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού, το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους έκδοσης του εντάλματος με στερητική της ελευθερίας ποινή ή με στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών, όπως επίσης εκτελείται, κατά το στοιχ. β΄ της άνω παρ. 1 του άρθρου 10, εφόσον τα δικαστήρια του κράτους έκδοσης του εντάλματος καταδίκασαν τον εκζητούμενο σε ποινή ή μέτρο ασφαλείας, στερητικό της ελευθερίας τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών για αξιόποινη πράξη, την οποία και οι ελληνικοί νόμοι χαρακτηρίζουν ως πλημμέλημα ή κακούργημα. Περαιτέρω, κατά την παρ. 2 του αμέσως ανωτέρω άρθρου 10, η εκτέλεση του Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης επιτρέπεται, χωρίς έλεγχο του διττού αξιόποινου, για τις αναφερόμενες στην παράγραφο αυτή (2) αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές ορίζονται από το δίκαιο του κράτους έκδοσης του εντάλματος, εφόσον τιμωρούνται στο κράτος αυτό με στερητική της ελευθερίας ποινή ή στρερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον τριών (3) ετών.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved