Νομολογία - διοικητικά

(ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 - ÔÅÕ×ÏÓ 37) Αριθμός απόφασης: ΣτΕ 5/2006 Τμήμα: Ολομέλεια και Συμβούλιο Πρόεδρος: Γ. Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος ΣτΕ Εισηγητής: -
Περίληψη: Η σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, με αρμοδιότητα τον οριστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, θα στοιχειοθετήσει, ως μια συνταγματική μεταρρύθμιση, που συνεπάγεται κατ' ουσίαν τον περιορισμό του διάχυτου ελέγχου συνταγματικότητας, τη ριζικότερη δυνατή ανατροπή στο ελληνικό δικαιοδοτικό σύστημα. Θα θίξει παραμέτρους, συνδεόμενες με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και τις εγγυήσεις αποτελεσματικής προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, η διαμόρφωση των οποίων αποτελεί προϊόν μακράς και λαμπρής συνταγματικής παράδοσης της Χώρας και αποτυπώθηκε ρητά στο Σύνταγμα του έτους 1975. Η σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου με την πιο πάνω αρμοδιότητα θα οδηγήσει σε περιστολή του ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων, η δε εξέλιξη αυτή δεν συνιστά βελτίωση του ισχύοντος συστήματος αλλά ανατροπή της υφιστάμενης ισορροπίας εις βάρος του Κράτους Δικαίου. Συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη της προτάσεως περί αναθεωρήσεως συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στη Δικαιοσύνη.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
    (…) Επακολούθησε διαλογική συζήτηση, ύστερα από την οποία η Ολομέλεια δέχθηκε ότι έχει ήδη διατυπωθεί πρόταση σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου με αρμοδιότητα τον οριστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια συνταγματική μεταρρύθμιση, που συνεπάγεται κατ' ουσίαν τον περιορισμό του διάχυτου ελέγχου συνταγματικότητας, θα στοιχειοθετήσει τη ριζικότερη δυνατή ανατροπή στο ελληνικό δικαιοδοτικό σύστημα. Θα θίξει παραμέτρους, συνδεόμενες με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και τις εγγυήσεις αποτελεσματικής προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, η διαμόρφωση των οποίων αποτελεί προϊόν μακράς και λαμπρής συνταγματικής παράδοσης της Χώρας και αποτυπώθηκε ρητά στο Σύνταγμα του έτους 1975. Ενόψει αυτού, η Ολομέλεια θεωρεί ότι η σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου με την πιο πάνω αρμοδιότητα θα οδηγήσει σε περιστολή του ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων και εκφράζει την ανησυχία ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά βελτίωση του ισχύοντος συστήματος αλλά ανατροπή της υφιστάμενης ισορροπίας εις βάρος του Κράτους Δικαίου. Ο Σύμβουλος Ι. Γράβαρης δήλωσε ότι κρίνει, επί του παρόντος, σκόπιμη μόνο τη σύσταση Επιτροπής από μέλη του Δικαστηρίου για τη μελέτη του σοβαρού ως άνω ζητήματος.

   Περαιτέρω, ο Πρόεδρος πρότεινε να συσταθεί πενταμελής επιτροπή, η οποία θα επικουρείται από τρεις Εισηγητές και θα έχει ως έργο την παρακολούθηση της εξελίξεως της διαδικασίας αναθεωρήσεως του Συντάγματος και, ακολούθως, θα εισηγείται προς την Ολομέλεια τα ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν από την πρόταση αναθεωρήσεως συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στη Δικαιοσύνη. (…)
Η Ολομέλεια αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved