Νομολογία - διοικητικά

(ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005 - ÔÅÕ×ÏÓ 32) Αριθμός απόφασης: ΣτΕ 740/2005 Τμήμα: Τμ. Δ΄ Πρόεδρος: Μ. Βροντάκης, Αντιπρόεδρος Εισηγητής: Δ. Νίκα, Πάρεδρος
Στις σχετικές με τα αυτοκίνητα διαφορές που υπήχθησαν ως διοικητικές διαφορές ουσίας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια περιλαμβάνονται και οι διαφορές που αναφύονται κατά την εφαρμογή διατάξεων περί την χορήγηση, ανάκληση ή αφαίρεση αδείας οδηγήσεως αυτοκινήτου ως άμεσα συναπτόμενες με τη νομοθεσία που διέπει τη θέση σε κυκλοφορία και τον έλεγχο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων εν γένει. Εξ άλλου, η υπαγωγή της ειδικής αυτής και ενιαίας κατηγορίας των περί τα αυτοκίνητα διαφορών στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και η ουσιαστικοποίησή τους βρίσκεται μέσα στα όρια της συνταγματικώς θεμιτής ρυθμιστικής δράσεως του νομοθέτη.
-
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Από τις διατάξεις του Ν. 2721/1999, ερμηνευόμενες ενόψει του επιδιωχθέντος με αυτές σκοπού της αποσυμφορήσεως του ΣτΕ από ένα μεγάλο αριθμό υποθέσεων ήσσονος σημασίας ή περιορισμένου χρηματικού αντικειμένου, συνάγεται ότι στις σχετικές με τα αυτοκίνητα διαφορές που υπήχθησαν ως διοικητικές διαφορές ουσίας στα ΤΔΔ περιλαμβάνονται και οι διαφορές που αναφύονται κατά την εφαρμογή διατάξεων περί την χορήγηση, ανάκληση ή αφαίρεση αδείας οδηγήσεως αυτοκινήτου ως άμεσα συναπτόμενες με τη νομοθεσία που διέπει τη θέση σε κυκλοφορία και τον έλεγχο της κυκλοφορίας εν γένει. Εξάλλου, η υπαγωγή της ειδικής αυτής και ενιαίας κατηγορίας των περί τα αυτοκίνητα διαφορών στα ΤΔΔ και η ουσιαστικοποίησή τους βρίσκεται μέσα στα όρια της συνταγματικώς θεμιτής ρυθμιστικής δράσεως του νομοθέτη, δοθέντος ότι οι διατάξεις των άρθρων 94 παρ. 1 και 95 παρ. 1 και 3 Σ παρακωλύουν μεν την αφαίρεση υποθέσεων ιδιαίτερης σημασίας από την ακυρωτική αρμοδιότητα του ΣτΕ, επιτρέπουν όμως, στο νομοθέτη τη μεταφορά υποθέσεων ήσσονος σημασίας στα ΤΔΔ, είτε ως ακυρωτικών διαφορών είτε ως διαφορών ουσίας (αντίθετη μειοψηφία μιας συμβούλου). Επειδή η προσβαλλομένη νομαρχιακή απόφαση, που επικυρώθηκε από την επίσης προσβαλλομένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφερείας, εκδόθηκε στα πλαίσια της νομοθεσίας για την μετατροπή, σε ελληνικές, αδειών οδηγήσεως αυτοκινήτων και μοτοσυκλεττών που έχουν εκδοθεί σε χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ενώσεως….
Οι ανωτέρω διατάξεις ρυθμίζουν ειδικό θέμα αδείας οδηγήσεως αυτοκινήτου άμεσα συναπτόμενο με τα θέματα εν γένει κυκλοφορίας των οχημάτων, εμπίπτουν στη νομοθεσία του προπαρατεθέντος εδ. β΄της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 1406/1983 και συνεπώς, οι διαφορές που αναφύονται κατά την εφαρμογή τους, όπως η προκειμένη, υπάγονται, ως διαφορές ουσίας, στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων.

(Παραπέμπει στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο).

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved