Νομολογία - ποινικά

(ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 - ÔÅÕ×ÏÓ 33) Αριθμός απόφασης: 1629/2005 Τμήμα: Τμήμα Α΄ (Ποιν. Διακοπών) ΑΠ Εισηγητής: Γ. Καλαμίδας
Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας – Αναστολή – μετατροπή της ποινής.

Άρθρα 337 ΠΚ, 82 και 99 παρ. 1 ΠΚ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ι. Κατά τη διάταξη του άρθρου 337 παρ. 1 Π.Κ., όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις, που αφορούν ασελγείς πράξεις, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή. Από τη διάταξη αυτή του άρθρου 337 παρ. 1 Π.Κ. προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας αρκεί να λάβουν χώρα ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις, προσβλητικές κατά τρόπο βάναυσο της αξιοπρέπειας του άλλου στη σφαίρα της γενετήσιας ζωής. Σε αντίθεση με τις ασελγείς πράξεις οι «ασελγείς χειρονομίες» είναι ελαφρότερες ερωτικές πράξεις που δεν φθάνουν στο σημείο της «ασελγούς πράξεως», αλλά πάντως τελούνται με σωματική επαφή, όπως λ.χ. ψαύσεις ή θωπείες στο στήθος ή στους μηρούς κλπ. της παθούσας. Οι «προτάσεις» μπορούν να γίνουν ρητά ή με χειρονομίες που πρέπει να αφορούν στην τέλεση ασελγών πράξεων και δεν προϋποθέτουν σωματική επαφή. Για τη στοιχειοθέτηση της υποκειμενικής υποστάσεως του ως άνω εγκλήματος απαιτείται δόλος, συνιστάμενος στη γνώση και τη θέληση των στοιχείων της πράξης (ΑΠ 912/2004). Τελεί την πράξη ο κατηγορούμενος που ακολουθεί ανήλικη, εισερχόμενος μετά από αυτήν σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν, συναντώντας την τελικά μπροστά στο ασανσέρ στο οποίο είχε πρόθεση να ανέλθει η ανήλικη προκειμένου να μεταβεί στο δωμάτιο όπου διέμενε με τον παππού και τη γιαγιά της. Τότε ο κατηγορούμενος απευθύνοντάς της το λόγο τη ρώτησε αν θα πάει με το ασανσέρ, πλην όμως η ανήλικη δεν του απάντησε. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος την έπιασε από τα χέρια, την τράβηξε προς το μέρος του και τη φίλησε στο πρόσωπο στα δύο μάγουλά της, ήταν δε έτοιμος να την ξαναφιλήσει, πλην όμως η ανήλικη τον έσπρωξε και άρχισε να τρέχει έντρομη στο σαλόνι του ξενοδοχείου, προκειμένου να συναντήσει κάποιον και να προστατευθεί. Οι ως άνω πράξεις του κατηγορουμένου, τις οποίες ο ίδιος αποδέχεται, συνιστούν ασελγείς χειρονομίες κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 337 παρ. 1 ΠΚ, καθόσον προέρχονται από την ηδονιστική τάση του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε προσπαθήσει και προηγουμένως να αναπτύξει φιλική σχέση με την ως άνω ανήλικη, πράγμα αφύσικο, λόγω της μεγάλης διαφοράς της ηλικίας του με αυτήν, καθόσον ο ίδιος διένυε τότε την ηλικία των εξήντα δύο (62) ετών, ενώ στη συνέχεια, όταν είδε ότι αυτή κατευθυνόταν μόνη της προς το προαναφερόμενο ξενοδοχείο χωρίς την επιτήρηση των παππούδων της, την ακολούθησε με σαφή πρόθεση να προβεί στις πράξεις τις οποίες διενήργησε αιφνιδίως, προκαλώντας τον τρόμο της ανήλικης. Η διάθεση του κατηγορουμένου ήταν σαφώς ερωτική, με πρόθεση επαναλήψεως, ο ισχυρισμός δε τούτος ότι φίλησε την ανήλικη παρουσία και άλλων ατόμων δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα αποδεικτικό μέσο.

Εφόσον για τη στοιχειοθέτηση του άνω εγκλήματος αρκεί να λάβουν χώρα ασελγείς χειρονομίες, οι κατά τα γενόμενα δεκτά από το δικαστήριο πράξεις του κατηγορουμένου (ασπασμός της άνω ανήλικης στα δύο μάγουλά της, ενώ ήταν έτοιμος να την ξαναφιλήσει, πλην, όμως, αυτή τον έσπρωξε και άρχισε να τρέχει) προερχόμενες από την ηδονιστική τάση αυτού και με ερωτική διάθεση, συνιστούν ασελγείς χειρονομίες προσβλητικές κατά τρόπο βάναυσο της αξιοπρέπειας της ανήλικης στη σφαίρα της γενετήσιας ζωής της και στοιχειοθετούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος αυτού.

ΙΙ. Κατά το άρθρο 99 παρ. 1 του Π.Κ., επί ποινής φυλακίσεως μέχρι δύο ετών, το δικαστήριο έχει υποχρέωση να ελέγξει και χωρίς αίτημα τη συνδρομή των προϋποθέσεων αναστολής εκτελέσεως της ποινής και σε καταφατική περίπτωση να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, εκτός αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η εκτέλεση της ποινής κατά το άρθρο 82 του Π.Κ. είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον κατάδικο από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων, οπότε μετατρέπει την ποινή σε χρηματική. Αν το δικαστήριο, χωρίς να ερευνήσει τη συνδρομή των προϋποθέσεων αναστολής εκτελέσεως της ποινής, αναιτιολόγητα μετέτρεψει την επιβληθείσα ποινή σε χρηματική, υποπίπτει στην πλημμέλεια της αρνητικής υπερβάσεως εξουσίας (Α.Π. 854/2004, 1838/2003, 548/1997).

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved