Νομολογία - πολιτικά

(ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 - ÔÅÕ×ÏÓ 54) Αριθμός απόφασης: 380/2009 Τμήμα: Άρειος Πάγος: Δ΄ Πολιτικό Τμήμα Πρόεδρος: Γ. Πετράκης Εισηγητής: Γ. Λαλούση
Ειδική διαδικασία των διαφορών για ζημίες από αυτοκίνητο. Αποδεικτικά μέσα που λαμβάνονται υπόψη. Αυτοπρόσωπη εμφάνιση των διαδίκων στο ακροατήριο προκειμένου να παρασχεθούν διασαφήσεις ως προς ισχυρισμούς. Διαφορά από την εξέταση (ένορκη ή ανώμοτη) των διαδίκων. Πότε το δικαστήριο υποπίπτει στην προβλεπόμενη από το άρθρο 559 αριθμός 11β ΚΠολΔ πλημμέλεια.
Άρθρα: 670, 671, 681Α, 339, 245, 559 αριθμός 11β ΚΠολΔ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Από τις διατάξεις των άρθρων 670, 671 και 681Α ΚΠολΔ προκύπτει ότι στην ειδική διαδικασία των διαφορών για ζημίες από αυτοκίνητο ισχύει η εν μέρει ή περιορισμένως ελεύθερη απόδειξη, στο πλαίσιο της οποίας το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει υπόψη και αποδεικτικά μέσα που δεν πληρούν τους όρους του νόμου, δηλαδή μέσα για τα οποία δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του επιτρεπτού τους ή οι διαδικαστικοί όροι της αποδεικτικής τους δυνάμεως, όχι όμως και όσα δεν είναι υποστατά, δεν υπάγονται δηλαδή σε καμία από τις κατηγορίες, που απαριθμεί το άρθρο 339 ΚΠολΔ. Εξάλλου, η προβλεπόμενη στο άρθρο 245 ΚΠολΔ αυτοπρόσωπη εμφάνιση των διαδίκων στο ακροατήριο διατάσσεται, προκειμένου να παρασχεθούν διασαφήσεις ως προς εκείνους τους ισχυρισμούς τους, που είναι δεκτικοί βελτιώσεως και όχι προκειμένου να διαμορφώσει το δικαστήριο την αποδεικτική του κρίση για την αλήθεια της ιστορικής βάσεως της αγωγής ή των ενστάσεων. Άρα, διαφέρει από την κατά τα άρθρα 415 επ. ΚΠολΔ εξέταση (ένορκη ή ανώμοτη) των διαδίκων και δεν είναι υποστατό αποδεικτικό μέσο, αφού δεν περιλαμβάνεται στην απαρίθμηση του άρθρου 339 ΚΠολΔ. Σε περίπτωση, έτσι, που το δικαστήριο συνεκτιμήσει τις άνω διασαφήσεις κατά την κατάστρωση του αποδεικτικού συλλογισμού του για την αλήθεια ή αναλήθεια πραγματικών γεγονότων με ουσιώδη επιρροή στην έκβαση της δίκης, υποπίπτει στην προβλεπόμενη από το άρθρο 559 αριθμός 11β ΚΠολΔ πλημμέλεια της παράνομης λήψεως υπόψη αποδεικτικού μέσου (δηλαδή ανώμοτης εξέτασης των διαδίκων), που δεν προσκομίστηκε.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved